Elk mens verliest in de nacht een kwart tot een halve liter aan transpiratievocht. Bij een conventioneel matras wordt 60% van het transpiratievocht aan de onderzijde van het matras afgegeven, en 40% wordt via het bovenkant van de matras weer afgeven aan de omgeving.

Bij een waterbed kan het transpiratievocht aan de onderzijde van het watermatras niet worden afgevoerd, en moet dus via de bovenzijde van het watermatras weer aan de omgeving worden afgegeven. Een goede ventilatie is dan ook van groot belang. De cover moet goed het transpiratievocht kunnen opnemen, en het ook weer snel af kunnen geven aan de omgeving. Daarom is het belangrijk dat de covers goed wasbaar zijn. Om deze reden worden de covers met een midden-rits geleverd ,zodat de cover in twee delen kan geritst worden. Op deze manier passen ze goed in uw wasmachine en kunt u ze zelf wassen.

Een cover kan ook voorzien worden van een hygiƫnische (vaak in-geritste) tussenlaag die ervoor zorgt dat uw transpiratiezouten niet meer in direct contact kunnen komen met het matras. Door deze hygiƫnische tussenlaag, die Cap-Liner wordt genoemd, komen uw transpiratiezouten niet meer op het matras terecht maar op de tussenlaag. De tussenlaag kunt u afdoen met een vochtige doek en met een droge handdoek weer droogmaken, of bij andere typen met een stofzuiger de zouten er vanaf zuigen, en alles is weer schoon. Op deze manier blijft alles veel frisser en heeft u veel minder onderhoud aan uw waterbed.

Wij leveren veel uiteenlopende typen covers. Graag leggen wij uit welke soorten er zijn. Er is al een cover vanaf 125 euro, en we leveren snel.