Op een mono watermatras ligt u op een groot matras. Wanneer u alleen ligt is dit natuurlijk optimaal, alle ruimte in uw waterbed voor uzelf om lekker ontspannen te kunnen slapen. Echter wanneer u met een partner op een mono watermatras ligt zal, wanneer de ene persoon zich omdraait of beweegt, de ander licht meedeinen. Dit kan voor een waterbedslaper juist de persoonlijke motivatie zijn om een mono watermatras te kiezen. Het meedeinen wordt dan ontspannend en positief ervaren.

Voorbeeld mono matermatras

Matrasdoorsnede van een mono watermatras.

Wanneer uw partner veel zwaarder (of lichter) van gewicht is dan uzelf is de aanschaf van een duo watermatras een verstandige keus . Een duo watermatras bestaat uit twee gescheiden watermatrassen die onafhankelijk van elkaar worden afgevuld. Het grote voordeel van het dual waterbed is dat beide matrassen voor elke partner persoonlijk op gewicht worden afgevuld. Beide partners slapen heerlijk op hun eigen instelbare temperatuur, en men heeft geen last van elkaar als men beweegt of zich omdraait in het waterbed.

Voorbeeld dual watermatras

Matrasdoorsnede van een dual watermatras.

Tussen de matrassen ligt een divider  (Tussenstuk) welke u niet voelt als u in het midden ligt. Er zijn diverse typen dividers en de fijnste variant is de wasbare divider. Deze kunt u zelf wassen op 60 graden en is heel gemakkelijk te verwijderen en weer terug te zetten.

Wasbare divider 3

Voorbeeld van een wasbare divider.