Op een mono watermatras ligt u op een groot matras. Wanneer u alleen ligt is dit natuurlijk optimaal, alle ruimte in uw waterbed voor uzelf om lekker ontspannen te kunnen slapen. Echter wanneer u met een partner op een mono watermatras ligt zal, wanneer de ene persoon zich omdraait of beweegt, de ander licht meedeinen. Dit kan soms voor een waterbedslaper juist de persoonlijke motivatie zijn om een mono watermatras te kiezen. Het meedeinen wordt dan ontspannend en positief ervaren.

Voorbeeld van een mono softside matras.

Wanneer uw partner veel zwaarder (of lichter) van gewicht is dan uzelf, is de aanschaf van een dual watermatras een verstandige keus. Een dual watermatras bestaat uit twee gescheiden watermatrassen die onafhankelijk van elkaar, voor elke partner persoonlijk op gewicht kunnen worden afgevuld. Het stabilisatie-type kan per matras persoonlijk worden bepaald. Ook slaapt men heerlijk op zijn of haar eigen instelbare temperatuur, want beide partners hebben bij een dual waterbed een eigen verwarmingselement. In een dual waterbed heeft niemand last van elkaar als men beweegt of zich omdraait in het waterbed.

Voorbeeld van een dual softside matras.

Tussen de matrassen ligt een divider  (Tussenstuk) welke u niet voelt als u in het midden ligt. Er zijn diverse typen dividers en de fijnste variant is de wasbare divider. Deze kunt u zelf wassen op 60 graden en is heel gemakkelijk te verwijderen en weer terug te zetten.